اروند کنار
اروند کنار از بزرگترین رودهای جهان است که از اتصال دو رود دجله و فرات تشکیل میشود و در منطقه خرمشهر، کارون نیز به آن اضافه میشود. این رودخانه که از انتهای جزیره بوارین مرز مشترک ایران و عراق را تشکیل میدهد و در دوره عثمانی و همچنین بعد از تشکیل کشور عراق مورد مطامع همسایه غربی ایران بوده است. این مناقشه با قرارداد 1975 الجزایر هموار شد ولی رژیم عراق با لغو آن در شهریور 1359 و تحمیل جنگ به جمهوری اسلامی قصد تسلط و تثبیت حاکمیت بر آن را داشت که موفق نشد و مجددا با پذیرش قرارداد 1975، مالکیت مشترک ایران و عراق را پذیرفت.
فتح المبین
یا حسین
فکه
قتلگاه شهدا
دهلاویه
روستایی است در غرب سوسنگرد که در جریان هجوم دشمن، جبهه مقدم شهر سوسنگرد بود. مدافـعـان دهـلاویـه 10 روز سرسـختانه در برا بـر دشـمـن مقاومـت کردنـد تا این که درتاریخ 24/8/1359 توان مقاومت باقی نماند و دشمن با اشغال دهلاویه خود را به سوسنگرد رساند. پس از آزادی سوسنگرد چند بار برای آزادی دهلاویه اقدام شد و سرانجام در تاریخ 27/6/1360 در عملیاتی به نام آیت الله مدنی (اولین شهید محراب) دهلاویه آزاد شد. شهید مصطفی چمران از جمله شهیدان جبهه دهلاویه است.
مسجد جامع
مسجد جامع خرمشهر سمبل مقاومت خرمشهر شناخته میشود. در طول 34 روز مقاومت، مرکـز فرمانـدهی وستـاد نیـروهـای مردمی بود؛ هماهنگـیها در آنجا صورت میگرفت؛تبادل اخبار، تجهیز، تسلیح و آموزش رزمندگان، مداوای اورژانسی مجروحینوگهداری موقت شهدا، همگی در مسجد جامع صـورت مـیپذیرفت. در عین حال سـایر مساجد و حسـینیههای شـهـر نـیـز پایگاههـای فرعی ودند که از مسجد جامع هدایت میشدند. مسجد جامع به رغـم آنـکه از آغاز جنگ در زیر آتش مؤثردشمن قرار داشت و از تاریخ 24/7/1359 چندین بار در آستانه سقوط قرار گرفت، اما تا آخرین روز، مقاوم باقی ماند و حتی پس از سقوط تنها راه ارتباطی (پل خرمشهر)، یک روز دیگر مأمن و پناه نیروهایی بود که هنوز در شهر باقی بودند. اما آنگاه که آخرین مدافعان به آب زدند و از کارون گذشتند، مسجد جامع نیز خاموش شد تا در سوم خرداد 1361 شاهد اشک شوق و شادی توأم با سجده شکر رزمندگان اسلام شود
طلائیه
طلائیه در 31/6/1359 به سادگی اشغال شد و تا پایان جنگ در اشغال دشمن باقی ماند. در عملیات خیبر نبرد سنگینی در این محور به وقوع پیوست اما مواضع دشمن در طلاییه فرو نریخت.
شلمچه
منطقه مرزی شلمچه در منتهی الیه غرب خرمشهر واقع شده است. یکی از محورهای هـجوم دشـمـن به خـرمشهردرشهریور 59 ، شلمچه بود.درعملیات بیت المقدس اگرچه خـرمشـهر آزاد شـد ولی با توجه به اهمیت نظامی شلمچه، دشمن به سختی از آن دفاع کرد و آن را در اشغال خود نگه داشت و پس از آن موانع، اسـتحکامات ودژ هـای دفاعی متعددی در این مـنطقـه ایجاد کرد. رزمنـدگا ن اسلام با اجرای عمـلیات کربـلای 5 در دی ماه 1365، این موضع را در هم شکستند و شلمچه را از اشغال دشمن بعثی خارج نمودند.
چزابه
تنگه مهم چزابه در شمال غربی بستان و در مسیر جادهای که از مرز به طرف بستان کشیده شده ، قرارگرفته است. درهجوم شهریور 59به این تنگــه و با وجود مقاومــت انــدک مدافعان آن، ارتش عراق نـتـوانـســت موقـعیـت خــود را تا تاریخ 2/7/1359 در چزابه تثبیت کند. اما پس از آن تا تاریخ15/9/1360 این تنگه دراشغال دشمن بود و در عملیات طریق القدس آزاد شد. در اسفند 1360 دشمن حمله سنگینی به چزابه کرد تا از اجرای عملیات فتح المبین جلوگیری کند اما نتوانست.